15
Máj
2024

Rôzne typy prípravy kávy a ich detailné rozpoznávanie


 Milujete intenzívnu vôňu čerstvo pražených kávových zŕn? Zamilovali ste sa do chuti dokonale pripraveného espressa? My tiež! Ako sa však takáto káva pripravuje a aké kritériá musí spĺňať, aby mohla niesť názvy ako lungo alebo ristretto? Poradíme vám nielen s prípravou, ale aj so správnym pomerom ingrediencií, ktoré ovplyvňujú chuť a vôňu vašej kávy.

 

Základné typy kávy

 

V kaviarňach sa často stretnete s rôznymi druhmi kávy založenými na espresse. Rozdiel spočíva v množstve kávy a pridaní mlieka alebo mliečnej peny. Nižšie nájdete prehľad najbežnejších druhov kávy, aby ste si mohli objednať tú správnu na prvý pokus.

 

Čo je espresso

 

Espresso je základná forma kávy, od ktorej závisia všetky ostatné varianty. Názov neodkazuje na rýchlosť konzumácie, ale na spôsob prípravy – mletá káva je preplachovaná malým množstvom horúcej vody pod vysokým tlakom.

 

Pri príprave espressa je dôležité množstvo mletej kávy – medzi 7-14 g na 30 ml vody (90 °C). Extrakcia trvá približne 30 sekúnd. Druh kávy ovplyvňuje aj množstvo peny, ktoré sa vytvorí na povrchu.

 

Čo je ristretto

 

Ristretto je najintenzívnejšia forma kávy, nie pre každého. Pripravuje sa rovnako ako espresso, ale s menším objemom vody – len 20 ml. Chuť je bohatá, ale obsah kofeínu je nižší, pretože kofeín sa uvoľňuje až po prekročení objemu 20 ml.

 

Čo je doppio

 

Potrebujete silný impulz? Vyskúšajte doppio, teda dvojité espresso. Pripravuje sa z 14-28 g kávy a 60 ml vody. Doppio má viac kofeínu a intenzívnejšiu chuť, ideálnu pre milovníkov silnej kávy.

 

Čo je lungo

 

Lungo, alebo „dlhá káva“, je espresso s väčším množstvom vody – 60 ml. Chuť je jemnejšia a horkejšia v porovnaní s ostatnými variantmi. V kaviarňach sa často podáva s dodatočnou horúcou vodou, ktorú si môžete pridať podľa chuti.

 

Nie je káva ako káva

 

Prečo vaša domáca káva nechutí ako tá z kaviarne? Problém môže byť v druhu použitých zŕn. Ak vám vadí kyslosť, zvoľte viac pražené zrná. Naopak, na zníženie horkosti sú vhodné svetlejšie zrná. Experimentujte s rôznymi stupňami praženia, aby ste našli tú pravú chuť.

 

Hustá pena na povrchu

 

Pena sa tvorí počas extrakcie espressa, keď horúca voda prechádza cez pomletú kávu. Na jej množstvo vplýva tlak a teplota vody (ideálne 90 °C). Použitie čerstvej a jemne namletej kávy zabezpečí hustú penu.

 

Mlieko v káve

 

Obľúbené druhy kávy ako cappuccino, latte či macchiato začínajú prípravou silného espressa, ku ktorému sa pridáva horúce alebo spenené mlieko. Pomer a spôsob pridania mlieka závisí od konkrétneho druhu kávy, ktorú pripravujete.

 

Aká káva je pre vás tá pravá?

 

Na ranné povzbudenie je vhodné doppio, dopoludnia espresso alebo ristretto, a popoludní lungo s koláčom. Pre domácu prípravu sa zamerajte na výber správnych kávových zŕn a ich praženie. Zmesi arabica a robusta ponúkajú rôzne chuťové spektrum.

 

Experimentujte s rôznymi druhmi zŕn a stupňami praženia, aby ste našli kávu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim chuťovým preferenciám.